Chimera-Project – Gallery

1072 Budapest Klauzál tér 5. VII. District
Opening Hours / Nyitvatartás
During exhibitions: Tue – Sat: 3-6pm
Thursday till 8pm or upon appointment

Chimera-Project – People
Chimera-Project is open for a wide range of collaborations – do not hesitate to contact us:

Patrick Urwyler | Art Historian
[email protected]
Bogi Mittich | Sociologist
[email protected]

Owner: Patrick Urwyler
Katona József Utca 31. 5/10 1137 Budapest
Taxnumber: 66124443141

Kortárs művészet – Egyszerre galéria és ügynökség a magyar–svájci érdekeltségű Chimera-Project

Oroszlán-, kecske- és kígyófejű mitológiai szörny „őrzi” a Klauzál téri galériát. A Chimera-Project névre hallgató kiállítótér azonban nem ókori szobrokat és festményeket, hanem nagyon is kortárs műtárgyakat és művészeket mutat be. A két harmincegy éves tulajdonos, a Svájcból érkezett Patrick Urwyler és párja, a szociológus Mittich Bogi (nagy képünkön) célja, hogy megmutassa Budapestnek a legfrissebb magyar és külföldi művészeti trendeket.

Teknős Miklós

Teknős Miklós A görög mitológia – magyar fordításban – Khimairaként ismert háromfejű szörnyére azért esett a választásuk, mert a galériájuk is egyszerre három területtel foglalkozik. – Galériaként kiállításokat szervezünk és műtárgyakkal kereskedünk, külföldi és magyar együtt működésekhez művészeket utaztatunk, valamint ügynökség is vagyunk – magyarázza többszörös küldetésüket a Pécsett született Bogi. Patrickkal már a kezdetek óta arra törekednek, hogy galériájuk ne csak egy szokásos kiállítóterem legyen, melynek falaira a művészek pár hétre kiakasztják a képeiket.

Teknős Miklós A páros egy aktív platformban gondolkodik, egy olyan fórumban, ahol a művészek is aktívan részt vehetnek a programokban. A Chimerába meghívott alkotók nemcsak a már elkészült festményeiket, szobraikat állítják ki, hanem a tárlat ideje alatt újakat is létrehoznak. Már a tavaly decemberi nyitáskor is hasonló akció történt: a terem falaira két magyar grafikus, Baranyai (b) András és Orosz Richárd festett fel egy a reneszánsz korát idéző, mégis modern falfestményt, míg a galéria másik végében két svájci művész készített freskót egy dinoszaurusszal keresztezett elefántról. Azóta újra fehérek a falak, de Bogi és Patrick nyughatatlan, két-három hetente mindig más művészeket hívnak meg a Chimerába.

Legutóbb a budapesti 1000% művészcsoport tagjai mutatkoztak be, egy-egy számukra fontos témával: Füredi Tamás az alkohol ellentmondásos hatásaira, Szabó Balázs az elektronikus zene és annak technikai eszközeire, Stark Attila az underground képregényekre komponálta festményeit. Jelenleg híres berlini művészek munkáit tekinthetik meg a látogatók, akik az újraegyesített német főváros elmúlt húsz évének változásaira reflektálnak.

Bár még fiatalok, a tulajdonospárnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy sikerrel vezesse a galériát. Patrick művészettörténetet és kuratóriumi tanulmányokat hallgatott Bernben, Bogi pedig szociológián végzett az ELTE-n, de művészeti menedzsmentben is képezte magát. A két műkedvelő Berlinben talált egymásra egy ösztöndíjas program keretében, majd hol Bogi utazott Bernbe, hol Patrick Budapestre.

A svájci kurátornak megtetszett a magyar főváros, és mivel már jó ideje tervezte, hogy világot lát, Budapestre költözött. – A szülővárosomat, Bernt már kicsinek éreztem, és egy másik európai nagyvárosba vágytam – meséli Patrick. Szerinte a svájci galériák között nagy a verseny, Budapesten könnyebb egy művészeti vállalkozást elindítani. Patrick mégsem csak a pénzügyi előnyöket látta meg a Duna mellett. – Budapesten folyamatosan pezseg a kulturális élet, csak keresni kell. Otthon, Bernben minden változatlan.

Művészettörténészként az ókort és a középkort is választhatta volna Patrick, de őt a jelen jobban vonzotta. – Mindig is az itt és a most érdekelt. Arra vagyok kíváncsi, hogyan gondolkodik az én generációm – vallja Patrick. Bogival a Chimera-Projectben is olyan kiállításokat szerveznek, melyek szabadon fogalmaznak napjaink kultúrájáról. Tehetik mindezt azért is, mert galériájuk teljesen független. – Hogy a Chimerát fenntartsuk, egy alternatív üzleti modellt építettünk fel – magyarázza Patrick.

A finanszírozást részben a kiállított festmények eladásából, részben az ügynökségük révén befolyó pénzből oldják meg. – Tehetséges magyar dizájnereket közvetítünk külföldi ügyfeleinknek, akik gondoskodnak a kifogástalan vizuális megjelenésről és a tipográfiáról – meséli Bogi. Pár hete elindította Patrick Abe Han kanadai partnerével együtt a works.io nevű weboldalát is, melyre magyar és külföldi művészek tölthetik fel önéletrajzukat és portfóliójukat. A kurátor célja, hogy a honlap megismertesse a kortárs művészeti galériákkal, a műgyűjtőkkel és a műkedvelőkkel a fiatal művészeket. Mindenkit egy helyről, a Chimaira védelme alól.
Infó: A cikk eredeti változata a 2013.05.23-i Népszabadságban olvasható.